Svampejægere har kronede dage. De vandrer i skoven med kurv og svampekniv og glæder sig over hvert et fund. Pensler med omhu svampen fri for jord og snavs, inden den ryger i kurven.

De hemmelige steder bliver for altid hemmelige. Ingen svampejæger vil dele deres sankesteder – for tænk sig, hvis andre rippede det fuldstændigt eller ødelagde sporekulturen i skovbunden.

Jeg er lidt ligeglad, for mit kendskab til vilde svampe strækker sig til en rørhat og en kantarel. Resten køber jeg i assorterede forretninger, når jeg har brug for det. Ellers ender jeg med et besøg på nærmeste skadestue eller i bedste fald en ukontrollabel svamperus.

Giftige svampe findes i den danske natur, derfor tilråder Naturstyrelsen, at man allierer sig med en svampekender eller næstbedst en svampebog, som guider til de mest almindelige spisesvampe. De er som regel genkendelige og kan anvendes uden de store overvejelser.

Du kan samle svampe hele året

Når solen står op, eller går det helt efter bogen klokken seks morgen og til solnedgang, må du samle svampe. De findes overalt i den danske natur, dog oftest i skoven. Når regnen har vædet jorden, og varmen får lidt overtag, myldrer det frem med flittige svampe.

Medbring en kurv, en lille kniv og en almindelig malerpensel eller lille børste. Når du høster svampe skal du skære dem af ved roden, så bliver svampekulturen i jorden. De holder sig bedst, hvis du børster dem fri for jord og snavs og opbevarer dem i kurven, mens du går i skoven. Bruger du plasticposer, bliver de let snaskede og går i stykker.

Nem rengøring

Du skal sørge for dine svampe er helt rene. Nogle foretrækker rindende vand, men du kan med fordel bruge en blanding af mælk og mel. En liter mælk og to spiseskefulde mel. Opløs melet i mælken og hæld svampene ned i blandingen. Rør godt rundt med hænderne (redskaber ødelægger svampen). Tag dem op og læg til tørre på et viskestykke. Du vil se snavset ligger tilbage i skålen.
Den lille rest af melblanding, der sidder retur på de rene svampe, er med til at “tykne” din svamperet, når du tilsætter eller rister svampen. Lækkert!

Gode råde og guidede ture

På VisitNordjylland kan du booke en guidet svampetur. Det er en sjov oplevelse for hele familien, der får rørt sig i skoven, og du er sikker på kun at komme hjem med spiselige svampe.

Naturstyrelsen har publiceret en vejledning om regler, råd og vejledning, som også guider dig sikkert igang.

Aalborgbibliotekerne gør sit for svampejægerne i 2019. De udlåner et omfattende materiale om svampe og tilbyder workshops, som man gratis kan tilmelde sig.

Casa Als naturens egen dekoration
Naturens egen dekoration