Kameraet er blevet nøglen, der åbner døre jeg ikke anede jeg ville ind af, og bag disse døre finder man spændende mennesker.

Som fotograf er jeg ofte heldig at skulle fotografere personer, der brænder så meget for det de laver, at det ofte er let at få det til at skinne igennem på billederne. Jeg har lavet portrætter af den sygehusansatte tandplejer, cykelrytteren med ild i r****, musikeren, fægtere, skuespilleren og serieinvestoren med glimt i øjet. Faktisk er kameraet blevet nøglen, der åbner døre jeg ikke anede jeg ville ind af, og bag disse døre finder man spændende mennesker.

Ekstremløber med en vilje af stål

En af de personer jeg har haft fornøjelsen af igennem flere år at skulle lave portrætter af er Kristina Schou Madsen. Den bedste beskrivelse af Kristina er nok en kvinde af granit og en vilje af stål, og inderst banker et enormt omsorgsfuldt hjerte med overskud til at dele passionen med tusinder af mennesker.

Kristina Schou Madsen
Kristina Schou Madsen
Foto: Jacob Almtoft

Kristina er ekstremløber og har i øjeblikket verdensrekorden i at løbe op af Kilimanjaro, verdens højeste fritstående bjerg. Hun har også vundet Jungle Ultra og for nyligt løbet 7 Marathon på 7 dage på syv kontinenter og løbet Bob Grahams Round – 106 km, 8200 højdemeter og 42 fjeldtoppe på under 24 timer.

Passionen for løb deler hun ved at coache, løbe i løbeklub og arrangerer talrige motions- og konkurrenceløb for alle niveauer af løbere. I øjeblikket har hun gang i at samle ind til knæk cancer med Virtual Run – Knæk Cancer med over 3000 solgte billetter.

Mudder og dårligt vejr udfordrer fotografen

Kristina er ikke bleg for en udfordring i forhold til at løbe, og når der skal fotograferes, er hun ikke meget anderledes indrettet. Jeg har indhyllet hende i røg, løbet i shorts og kortærmer i frostvejr, fløjet drone lige i nakken af hende, udsat hende for de stejleste bakker vi kunne finde og fået hende til at løbe igennem mudder for billedernes skyld. Og uden større betænkningstid siger hun ja hver gang.

Kristina Schou Madsen
Kristina Schou Madsen
Foto: Jacob Almtoft

Næsten hver gang jeg har fotograferet og filmet Kristina, er vi kun os to, og tidsmæssigt har vi sjældent sat nogen særlig skarp bagkant. Det giver os roen til at afprøve forskellige ideer, vinkler og spots. Ofte har vi forsøgt at vise det ekstreme som Kristina er så kendt for, men Danmark er bare helt ufattelig fladt i sammenligning med det Kristina kan, så derfor har vi ofte fundet vej til Munkebjerg ved Vejlefjord, hvor der er en god portion rigtig stejle bakker.

Kristina er også en god kunde hos mig, da jeg ofte er at finde i skoven til hendes løbsarrangementer, og her er det mig der bliver udfordret. Mudret udstyr, finde fokus i en komplet mørk skov… midt under en storm for ikke at nævne at nå rundt til flere locations inden løberne når frem. Måske er det den søde hævn for alt det jeg har udsat Kristina for, men en ting er sikkert – det er ALDRIG kedeligt at skyde billeder for og af hende.

Jacob Almtoft