ÆG!
Skiltet siger alt. Tidligere så jeg det ofte, når jeg i den lille sorte trillede landevejen tyndt, og de statelige æglæggende hønsedamer daffede rundt i vejkanten og vidnede om et fornuftigt kaglende liv i naturen med passende shelter for natten i gårdens hønsehus.

En årrække forsvandt de, mere eller mindre. Storproduktionen tog over, dyrevelfærden forsvandt, hensynet til pengepungen kom i højsædet. Pjuskede hønseflokke med mølædt og hakket fjerdragt viste sig i medierne. Oftere og oftere kom de billeder frem.

Burhøns, fotograferet af Dan Jørgensen
Burhøns fotograferet af Dan Jørgensen.

Sideløbende med dyrevelfærdsorganisationer fik vind i sejlende, ændrede fokus sig på vores spisevaner, sprøjtemidler og andre usunde herligheder, vi proppede i munden. I troen på vi var sunde. Med tiden bliver man klogere og begynder at lede efter lokale producenter, der leverer et sundt og godt produkt, uden alt det falske gejl, der narrer en til at købe.

Dyrevelfærd og sunde fødevarer

I mit nærområde Gistrup, ganske få kilometer fra mig har jeg fundet Bremerholm Økologi. En lokal ægproducent, der med sikker hånd drifter sin økologiske ægproduktion.

Dyrevelfærdet er i top hos de 18.000 høns, der tusser rundt på friland, med fjerdragten intakt og kagler småhyggende, ene eller i flokken, det bestemmer de selv. Du ser dem og kan nyde synet af frihedens høns, når du er ude for at købe æg. Det kan du nemlig. Ved siden af stuehuset står køleskabet med friske æg, så store som en knyttet hånd og med en blomme så smækker, man får lyst til æggekage hver dag.

Bremerholm ligger lidt syd for Aalborg tæt på Lundby Krat, på Lundby Mosevej 27. Den økologiske landmand Jørgen Hansen og hans kone Ane, driver gården. De erhvervede gården i 1991, hvor de drev et konventionelt landbrug indtil 2004. På det tidspunkt valgte Jørgen at blive fuldtidslandmand og byggede et hønsehus til 12.000 høner. Ikke bare høner, men økologiske høner, da dyrevelfærd og etik er både vigtigt og naturligt for dem. Høner skal have motion, frisk luft og økologiske grovfoder. Foderet består af byg og ærter, der ensileres samt frø, hvede, byg og rug, det dyrkes på de tilhørende marker.

I dag har jeg endnu engang hentet æg, og jeg bliver glad, når de tobenede, stolte hvide damer roder i græs og jord og nysgerrigt tripper rundt på de store udendørs arealer.

Prisen på økologiske æg er højere end prisen på buræg. Det siger sig selv. Dyrevelfærd og fravalg af sprøjtemidler koster lidt mere, det er så mit tilvalg.

Opskrifter med æg

Vegetarret komponeret af Jonas Als
Køkkenchef Jonas Als komponerer vegatarretter med økologiske æg.

Æg er en vidunderlig spise og der findes utallige opskrifter. Samvirke har udgivet et lille udvalg.